[...] niż trzy dziennie Mięso takie jak wołowina czy wieprzowina zawiera duże ilości tłuszczu; zastępuj je jak najczęściej niskotłuszczowymi źródłami białka, jak kurczaki czy ryby Desery i dania zawierające przetworzony cukier dostarczają ci dużej ilości kalorii i praktycznie nic więcej; natomiast jarzyny takie jak ziemniaki, brokuły, szparagi [...]
[...] niż trzy dziennie. Mięso takie jak wołowina czy wieprzowina zawiera duże ilości tłuszczu; zastępuj je jak najczęściej niskotłuszczowymi źródłami białka, jak kurczaki czy ryby. Desery i dania zawierające przetworzony cukier dostarczają ci dużej ilości kalorii i praktycznie nic więcej; natomiast jarzyny takie jak ziemniaki, brokuły, szparagi [...]
[...] niż trzy dziennie Mięso takie jak wołowina czy wieprzowina zawiera duże ilości tłuszczu; zastępuj je jak najczęściej niskotłuszczowymi źródłami białka, jak kurczaki czy ryby Desery i dania zawierające przetworzony cukier dostarczają ci dużej ilości kalorii i praktycznie nic więcej; natomiast jarzyny takie jak ziemniaki, brokuły, szparagi [...]
[...] niż trzy dziennie Mięso takie jak wołowina czy wieprzowina zawiera duże ilości tłuszczu; zastępuj je jak najczęściej niskotłuszczowymi źródłami białka, jak kurczaki czy ryby Desery i dania zawierające przetworzony cukier dostarczają ci dużej ilości kalorii i praktycznie nic więcej; natomiast jarzyny takie jak ziemniaki, brokuły, szparagi [...]
[...] białko oraz węglowodany. Tego pierwszego powinniście spożywać 2g/kg masy ciała. Popularnymi produktami zawierającymi duże ilości białka są: kurczak, fasola, mleko, jaja, ryby, orzeszki itp. więcej składników zamieszcze w tabeli kalorii. Co do węglowodanów, to duże ich ilości są w : makaronach, ryżu, sokach, owocach itp. [...]
[...] nie można z nich rezygnować. Dobre tłuszcze – nienasycone. Obniżają zły cholesterol, wzmacniają układ nerwowy i krążenia. Źródła: nieprzetworzone tłuszcze roślinne: orzechy, ryby, oliwka z oliwek, Złe tłuszcze - nasycone. Podwyższają zły cholesterol, obciążają cały układ krwionośny, otłuszczenie wątroby, serca itp. Źródła – tłuszcze pochodzenia [...]
[...] ludzki wytwarza niewielkie ilości tauryny, są one zbyt małe dla osób wykonujących wysiłek fizyczny. Jej naturalnym źródłem jest mięso, szczególnie podroby (np. wątroba), ryby, małże. Najważniejsze zalety tauryny to: magazynowanie azotu (powoduje dodatni bilans azotowy) działanie antykataboliczne ograniczenie wytwarzania serotoniny, hormonu [...]
[...] alergię pokarmow. Ścisłe unikanie produktów jest jedyną metodą powstrzymania reakcji.Większość ludzi wyrasta ze swoich alergii, chociaż alergie na orzeszki ziemn, orzechy, ryby i owoce morza są uznawane jako alergie występujące całe życie. Jakie są najbardziej powszechne typy nietolerancji żywności? Nietolerancja laktozy jest najbardziej [...]
[...] pełnowartościowe pod względem składu aminokwasów (zawierają w sobie pełną pule aminokwasów egzogennych). Do takich produktów należą głównie pokarmy zwierzęce : mięso mleko ryby jaja Ok czyli już wiemy że jesli idzie o dostarczanie organizmowi białka to powinnismy się skupić własnie na tej w/w grupie produktów. Ale co z innymi źródłami białka ? [...]
[...] mięśni. Dobrym źródłem protein są następujące produkty, które powinny się znaleźć w diecie każdego kulturysty czy siłacza (Matt Weik, 2009): • kurczak, • chuda wołowina, • ryby, • produkty mleczne, • indyk, • białka jaj. Należy także pamiętać, że często niemożliwym jest dostarczenie odpowiedniej ilości białka w postaci wyżej wymienionych [...]
[...] dietetyczne: Ogranicz tłuszcze do około 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Białko w Twojej diecie powinno pochodzić z jak najchudszych produktów typu nietłuste ryby, piersi kurczaka i indyka bez skóry, białka jaj. Ogranicz jedzenie owoców, jeśli już to spożywaj je możliwie na początku dnia. Jedz możliwie tylko węglowodany złożone [...]
[...] w aminy biogenne ( histaminę, tyraminę, putrescynę czy kadawerynę), do których zaliczyć możemy niektóre gatunki serów ( brie, camembert, cheddar, emmentaler, mozarella), ryby solone, wędzone i marynowane, wędliny (np. salami), wątróbka, a także piwo, wino czerwone, czekolada, przejrzałe owoce ( banany, awokado czy figi). Zawartość amin [...]
[...] do przebudowy tkanki mięśniowej uszkodzonej podczas treningu. Najlepiej spożywać białka, których skład aminokwasów jest pełny. Zalicza się do nich białka zwierzęce: drób, ryby, wołowina, cielęcina, jaja, mleko, chudy twaróg oraz inne przetwory mleczne. Przyjęło się, ze ilość spożywanego białka dziennie powinna wynosić 2-3g na kg masy ciała. [...]
[...] niż trzy dziennie. • Mięso takie jak wołowina czy wieprzowina zawiera duże ilości tłuszczu; zastępuj je jak najczęściej niskotłuszczowymi źródłami białka, jak kurczaki czy ryby. • Desery i dania zawierające przetworzony cukier dostarczają ci dużej ilości kalorii i praktycznie nic więcej; natomiast jarzyny takie jak ziemniaki, brokuły, szparagi [...]
[...] niż białka jest niezbędne dla uzyskania optymalnej sprawności. Dla zaspokojenia potrzeb białkowych powinno wystarczyć uwzględnienie w diecie produktów takich, jak: mięso, ryby, jajka, mleko, ziarna zbóż i ziemniaki. 4. Dane dotyczące witamin. Witaminy są niezbędnymi składnikami, które zapoczątkowują reakcje biochemiczne w organizmie. Chociaż [...]
[...] bądź uzupełnienie cukru w śniadaniu. Źródłami tłuszczów są tłuszcze zwierzęce (w mięsie, żółtkach jaj kurzych, nabiał), roślinne (oliwa z oliwek, olej lniany) oraz tłuszcz z ryby, które różnią się od siebie rodzajem i ilością kwasów tłuszczowych. W to jednak zagłębiać się nie będziemy. Jako źródło białka, i to w każdym posiłku, mogą posłużyć: [...]
[...] (egzogennych). Jest to grupa ośmiu aminokwasów, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, nabiał itp.). Żywienie pokarmami ubogimi w aminokwasy niezbędne może doprowadzić do zaburzeń chorobowych. Uzupełnianie ich w sportach siłowych jest wyjątkowo ważne, [...]
[...] Nie tylko jest budulcem naszych mięśni, ale również pełni rolę odpornościową Odpowiada też za reakcje biochemiczne. Przykładowe produkty, które Janek powinien stosować: *ryby i owoce morza: dorsz, śledź ,łosoś, makrela, krewetki, małże- należy jeść i tłuste i chude ryby *jaja kurze * mięso : indyk, kurczak ,wieprzowina np. schab, szynka, [...]
[...] skorupiakach, jajach i kurczakach (bez skóry); — tłuszcze obniżające poziom cholesterolu; obecne są w olejach z oliwek, rzepaku, słonecznika, kukurydzy itd... Jeśli chodzi o ryby, ich tłuszcze nie mają żadnego wpływu na metabolizm cholesterolu, chronią natomiast przed chorobami serca i układu krążenia, obniżając poziom trójglicerydów i [...]
[...] zwierzęce zawierają witaminę B-12, która została wytworzona przez mikroby zamieszkujące jelita zwierząt. Niektóre osoby uzyskują więc B-12 ze źródeł zwierzęcych takich jak : ryby, skorupiaki, drób, mięso czy produkty mleczne, jednakże odpowiednie ilości witaminy B-12 są łatwo dostępne w płatkach śniadaniowych, napojach sojowych i innych [...]